Graven van Bentheim

De vermelding in het schattingsregister van 1475 is de eerste aanduiding die gevonden is over ons erf dat destijds ±4,5 hectare groot was. Ook op de historische kaart van de gemeente Losser (±1500) staat De Aust aangegeven. Erve Aust was voor zover bekend al deze tijd eigendom van de Graven van Bentheim. Als gevolg van deelname aan zowel de 80- als 30-jarige oorlog kampten ze in 1649 met ernstig geldgebrek en verkochten daarom de watermolen van Singraven met drie daarbij liggende erven, waaronder dus Erve Aust, aan de Familie Sloet.

Familie De Thouars was de opvolger van Sloet als bewoners van Singraven. Zij verkochten Erve Aust in 1786 vanwege de financiële toestand waarin het landgoed verkeerde aan de Familie Ausz. In 1787 vestigde zich de eerste Zanderink op Erve Aust toen Johannes Sanderinck introuwde bij Geesken Ausz.

De boerderij is inmiddels een gemeentelijk monument van de Gemeente Losser. De voorgevel is in 2006 geheel gerenoveerd. De boerderij bestaat uit een dwars geplaatst woonhuisgedeelte en een dubbele schuur. De ‘niendeurn’ worden omlijst met uitspringende vensters in breed kozijnhout en de gele bakstenen zijn als decoratie gebruikt.

Zowel onze boerderij Op Aust als de familie Zanderink kent een lange geschiedenis. Zanderink telt inmiddels 12 generaties en leidt terug naar Volthe, Twente.